![]() |
fot. Kasia Klimczewska |
Kolejny wielki klasyk ulicznych grilli w Wietnamie. W przypadku tego dania konieczne będzie zdobycie liści al lot, zwanych betelem, które w Warszawie można kupić w Asia Tasty w Hali Gwardii, na Bakalarskiej, na Marywilskiej i w Wólce Kosowskiej. Niestety są nie do zastąpienia niczym innym.
- 500 g mielonej wołowiny
- 25-30 liści la lot
- 2 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej (czyli mniej więcej jedna duża łodyga)
- 2 łyżeczki proszku curry
- 1/4 szklanki posiekanej dymki (biała i zielona część)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
Sos nuoc mam cham
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 małe chilli drobno posiekane
- 2 łyżki soku z limonki
Wymieszać wszystkie składniki poza liśćmi w misce i odstawić na 20 minut.
Liście przebrać odrzucając zwiędłe i pożółkłe, opłukać i osuszyć. Obciąć zbyt długie ogonki.
Układać każdy liść lśniącą stroną do dołu na desce, nałożyć do niego ok. łyżkę nadzienia i zrolować rękami w podłużne cygaro. Spiąć je ogonkiem liścia albo wykałaczką.
Grillować je przez 5 min. Najpierw stroną z ogonkiem, potem z drugiej.
Składniki sosu wymieszać z niepełną szklanką gorącej wody i mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści
ps. Jeżeli kogoś interesuje wegetariańska wersja tych zawijasów to przepis jest tu.
ps. Jeżeli kogoś interesuje wegetariańska wersja tych zawijasów to przepis jest tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz